Op deze pagina’s willen we ondersteunend zijn bij je beslissing welke zender met welke ontvanger je wilt aanschaffen en die het beste bij jou past. Diverse zenders worden besproken met specifieke zaken..

TFA-clublid HenkB bouwde een MULTIPLEX Digitron zender om naar 2,4 GigaHerz. Hij schrijft:

“In 1969 kocht ik mijn eerste digitale radio set bij de fa. Kleikamp in Sittard. Ik had er een verre treinreis voor over om van mijn zuur gespaarde centjes een set te kopen. Voorafgaande aan deze aankoop was ik in het bezit van een Futaba 5S single channel set maar aangezien de ontvanginstallatie in een Veron Robot zat, die op een niet zo mooie dag was weggevlogen en er geen zicht was op terugvinden, moest ik wat. Ik was zo verslingerd geraakt aan de modelvliegerij dat er geen weg meer terug was. En het moest een Multiplex set worden dat wist ik zeker. Op ons modelvliegveld in Ermelo vlogen de meesten met eigenbouw, geïnspireerd op de Bonner Digimite sets. Bonner Digimites waren ver boven mijn financiële mogelijkheden. Ik kan mij herinneren dat in een speelgoedwinkel aan het begin van de Kalverstraat in Amsterdam er een set stond van boven de fl. 2.000,00. Dat was toen een heel bedrag kan ik je vertellen.
Een Simprop, toentertijd een enorme stoeptegel vond ik spuuglelijk. En heel veel meer smaken binnen Nederland kon ik niet vinden.
Afijn, een aantal jaren fijn gevlogen met deze Multiplex set en toen kwam 35 mc i.p.v. 27 mc en overgestapt (tijdelijk) naar Simprop (nieuwer model) en daarna weer terug naar Multiplex in diverse uitvoeringen.
Helaas heb ik toen mijn Multiplex Digitron ingeruild maar daar heb ik nu spijt van.”

Henk wist een uitgediend exemplaar van hetzelfde zendertype te bemachtigen en ging aan het werk. Bovenstaande afbeeldingen geven een goede indruk van de voor en na situatie, je kunt hier zeker van een grote schoonmaak spreken!

Zoals te zien is heeft Henk een groot deel van de oorspronkelijke electronica uit nostalgische overwegingen behouden, waarvan de knuppels, trim-potentiometers en de schuiven nog steeds functioneel zijn.

Aan de rechterkant is onderaan de signaalgenerator te zien, wederom gebaseerd op een met Arduino geprogrammeerde microprocessor. Links onder zie je de 2,4 GHz zendmodule, een Frsky DFT type.

Het Arduino programma is ontwikkeld door Phil Green, hier is de beschrijving daarvan te vinden: https://mode-zero.uk/viewtopic.php?f=27&t=844

De “oerzender” uit – 1964 – ver vervlogen jaren.

Zaken die besproken worden:

Veel “toeters en bellen” ?

Veel mogelijkheden ?

Spraak ondersteund ?

Prijs ?

Kun je er “bedraad” mee simmen of welke Simulatoren ondersteund de draadloze dongel, als die er al is ?

Technische hoogstandjes?

Erg goed

Ruime programmering?

Spartaans, maar goede beginners zender