Hoe maak ik een instructiefilmpje van mijn vliegsimulator?

Waarom zou ik een filmpje willen maken. De meeste instructiefilms zijn gevlogen met mode 2. Het zou fijn zijn om te zien wat piloten doen met hun sticks in mode 1, zodat je goed een figuur kunt leren vliegen.

We willen een filmpje opnemen in mode 1 van een van de drie gangbare Windows vliegsimultoren:

Aerofly, Phoenix en Realflight

Er zijn drie kwalitatief perfecte “Screen Record” programma’s om dat te doen in Windows. Bandicam (gratis met het logo van Bandicam en zonder Logo betaald), OBS ( Open Broadcaster Soiftware) gratis en is echt de beste en als derde op de nieuwste Windows Windowstoets+G.

Download een van die programma’s.

Voor al deze “ScreenRecord”  programma’s geldt:

Configureren en kijken of en hoe het werkt. Bij instellingen goed bepalen in welk mapje op je computer de opgenomen film moet komen te staan en in welk formaat. Ik kies bij OBS en Bandicam voor het formaat  *.mp4.

Bandicam overzicht:

OBS app overzicht:

Voor een voorbeeld: Opgenomen met Parallels; de Stall-Turn in Mode 1. Tekst erbij gezet en spraak opgenomen. Noot: Het gaat hier om te leren hoe je een filmpje kunt maken. Het figuur vliegen beheers ik nog niet. Iemand moet op mijn computer maar eens komen vliegen om de oefeningen correct te vliegen).

Voor een voorbeeld: Opgenomen met OBS; wat vrij rondvliegen in Mode 1. Tekst erbij gezet en spraak opgenomen. Noot: Het gaat hier om te leren hoe je een filmpje kunt maken. Het figuur vliegen beheers ik nog niet. Iemand moet op mijn computer maar eens komen vliegen om de oefeningen correct te vliegen). Een oude slechte monitor; dus iets mindere kwaliteit.

Hoe gaan we te werk?

Start bijvoorbeeld Real Flight op.

Vlieg een rondje, zoals je het zou willen opnemen. Maak het scherm klein en schakel over naar een van je ” screen record” programma’s.

Start bijvoorbeeld OBS op. Het zijn programma’s die  een “Screen record” functie hebben.

Klik op opnemen en maak het programma klein. Maak je Real Flight weer groot en vlieg je rondje.

Maak Real Flight klein en maak je Screen recordprogramma groot. Klik op einde opnemen.

Ga naar het mapje waar je van bepaald hebt, waar het opgenomen filmpje staat.

Klaar!!  

Enkele kleinigheden:

Je kunt de filmpjes opnemen en gelijk wordt het geluid van de sim opgenomen. Wil je extra geluid – stem of achtergrond – erbij opnemen moet je natuurlijk een microfoon hebben of je computer heeft een ingebouwde microfoon. Die moet je dan wel aanzetten.  Wil je tekst erbij ingesproken hebben, kan dat. Het hoeft niet.

Tot 60 mb kun je het filmpje dan ook op Whats App delen (ligt dus aan de lengte van je opname). Is het filmpje groter, dan kun je het in een filmbewerkingsprogramma kleiner maken en bewaren.

Wil je een eigen tekst toevoegen aan je film, dan kan dat ook in een filmbewerkingsprogramma. Daar zijn er veel van voor Windows; Gratis is in ieder geval

en ook deze:

Betaalde zijn de volgende:

Je kunt natuurlijk ook een filmpje opnemen met je telefoon, maar dat is best lastig. Het leren van de filmbewerkingsprogramma’s vergt ook even tijd, maar je hebt maar een heel klein gedeelte van het programma nodig. Dus het valt allemaal wel mee.