Camera om mee te geven aan je vliegtuig om lucht opnames te maken of op je pet je eigen vliegbewegingen te registreren.

De meeste filmpjes – hier een voorbeeldop deze site zijn gemaakt met vrij eenvoudige hulpmiddelen. Redelijk van prijs en toch een prima kwaliteit. Er zijn eigenlijk twee soorten camera’s die je op je pet en op je drone, heli of vliegtuig kunt vastzetten en die niet zo duur zijn, dat het niet onoverkomelijk is als ze uit de lucht komen vliegen of gewoon stuk gaan door trillingen of ander geweld in de lucht.

Het gaat er vooral om hoe uiteindelijk de beelden zijn.

Camera 1 : de 4kante camcamera-

Je hebt 4-kante apparaten, zoals hierboven op de pet. ( Go Pro of afgeleide Extreme X 4 k, Orca en nog veel meer merken. ) Ze vangen veel wind. En je hebt platte camera’s (bijvoorbeeld Mobius ); vangen minder wind , maar soms moet je letten op gewicht, als je ze bijvoorbeeld op een vleugeltip wilt plakken.

We willen top kwaliteit beelden: De 4kante Go pro. Is duur, maar dan heb je ook wat. Is 4kant. Het grote voordeel is, dat bij slechte weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld spetterende zon en donkere achtergrond , dit door de camera perfect wordt weergegeven. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Maar over het algemeen haal je het er echt niet uit.

Iets mindere kwaliteit beelden, maar nog steeds zeer acceptabel. Zeker voor overdag, zoals wij bijna allemaal vliegen. : alle afgeleide van de Gopro. Bijvoorbeeld VIZU EXTREME X8S : Goedkoop. Te koop bij de goed uitgeruste fotozaak. Foto Express, mediamartkt en veel meer zaken. Verder zijn er veel aanbiedingen via koopjes deal en dergelijke. Alie-express enz, enz. Je hebt hier altijd een sd kaartje voor nodig van Class 10. Ongeveer 64 gif class 10 en dan minimaal 100 mb/s is een mooi kaartje voor heel wat minuten film.

Camera 2: met speciaal doel

Caddx Orca 4K HD Opname Mini FPV Camera FOV 160 Graden WiFi Anti-Shake DVR Action Cam voor Outdoor Fotografie voor vliegtuig, heli of RC Racing Drone. Hier is de anti-shake van belang. Vooral voor racedrones. Redelijk van prijs. Prima beelden. De sd kaart moet class 10 en dan minimaal 100 mb/s zijn; andere kaartjes schijnt niet te werken. In sommige filmpjes wordt opgemerkt, dat hij micro sd kaartjes kan lezen tot max 128 Gig en bij anderen staat alleen maar kaartje van 256 gig. Als je dus deze “special” wilt aanschaffen. Eerst goed informeren naar de actuele stand van zaken.

Dit is een camera met een meer dan prima kwaliteit lens en hij heeft een anti-shake voorziening aan boord. Zeer geschikt voor elke soort race-drone. Een racedrone vibreert nogal. Deze camera onderdrukt dat aardig. Wordt ook gebruikt bij een FPV vliegtuig naast de FPv camera om real-life beelden te produceren. Je ziet hier een oranje Mobius op een vliegtuig, mar dat had ook de ORCA kunnen zijn.

Dit betekent

Camera 3: De platte Mobius

De tweede soort is die van Mobius. Niet te duur en echt fantastische kwaliteit beelden. Grote voordeel is dat hij plat is.

Makkelijk te bevestigen op vliegtuigen en alles wat maar vliegt. Dit is een mooie.

Het fijn aan deze is, dat dat hij mooi plat is. Denk wel aan het gewicht als je het op een vliegend voorwerp plakt. Maar bij een groot toestel is dat geen punt natuurlijk. ook op de pet gaat het prima.

Bij het aanschaffen van een camera moet je ter overweging nemen:

de kwaliteit van de beelden: Er moet opzitten 4 k en 2.7 k. Dan kun je in ieder geval bij film bewerken downgraden. Als er alleen maar 720 op een camera zit, wordt hij wel erg goedkoop, maar je kunt er uiteindelijk niets mee.

de groothoek van wat je aanschaft. Dat is een persoonlijke afweging. Maar ik heb gemerkt, dat je overal mee leert leven. De een of de andere camera scheelt niet veel.

een volgend punt zijn de batterijen. Oplaadbaar aan het toestel of losse batterijen. Kijk wat je ervan vind. Let wel op, dat er soms geen reserve batterijen te koop zijn van bepaalde modellen of dat de lader en batterij net andersom zijn geplugd. Kies je ervoor om een aparte batterij-oplader te kopen, moet hij wel steeds uit het huis. Soms is de hoek – bij het opnieuw bevestigen- waarmee je opneemt dan niet precies het zelfde. Laadt hem op via de usb kabel. Maar soms zijn er camera’s (De Orca) die niet volledig oplaad via de computer. Het beste gaat dat met de externe lader.

let op het gewicht. De camera op een pet is makkelijker te bevestigen dan op een vliegtuig ( of juist niet) Dat is wel gewicht. Kijk wat je wilt en wat de camera voor mogelijkheden heeft. De extreme 6 of 8 s heeft veel makkelijke mogelijkheden ter bevestiging.

de vorm. Een platte camera vangt minder wind dan een vierkante. Maar een een groot vliegtuig trekt alles naar boven. Maar wil je hem op de vleugeltips zetten, dan is het weer de moeite waard er over na te denken.

Mijn favoriten:

Voor op het vliegtuig. De Mobius 2.7 K. De beelden die ik zie zijn altijd goed.

Voor op de pet, maar ook zeker voor op een vliegtuig: de Exreme X 6S of 8S

De Pet zelf: een grote zeer stijve klep, waar een gaatje in gemaakt mag worden.