Mocht je dagelijks bij willen houden of je mag vliegen of dat er eventueel gebieden zijn waar je even niet mag vliegen. Er komen dagelijks s NOTAMS uit.

Kun je hier bekijken

Allernieuwste uitleg door KNVvL per nov 2022; zeer goede uitleg. Module Notam. Klik hier.

De Notams zijn te downloaden via: https://www.notams.faa.gov/dinsQueryWeb/
In het vak linksboven staat NOTAM Retrieval.
Type in het vak daaronder EHAA (Dat is de code voor Nederland)
Druk dan op view Notams.
Dan krijg je alles zichtbaar. Hert is wel cryptische taal. De uitleg kun je terugvinden in het AIP: https://www.lvnl.nl/informatie-voor-luchtvarenden/publicaties-voor-luchtvarenden en dan de eAIP downloaden.
Dit is allemaal verplicht voer voor PPL piloten….. vroeger was alles op papier tegren betaling, nu op internet gratis …

Hier een uitleg hoe je snel een Notam kan bekijken voor een specifiek tijdsvak in jouw gebied:

Notams uitleg 2022

NOTAM: Notice to airmen 


Hier worden alle (tijdelijke) uitzonderingen gemeld op geldende regels met betrekking tot het luchtruim. Iedereen die van het luchtruim gebruik maakt wordt geacht de Notams te bekijken en te bezien of er een Notam van kracht is op de dag tijd en locatie waarop je gaat vliegen.

Het is echter vrijwel ondoenlijk om alle Notams na te kijken als je even besluit om te gaan modelvliegen. Toch kun je ermee te maken krijgen.   
Soms is een Notam zo verstrekkend dat we daar een bericht van laten rondgaan, bijvoorbeeld als er een militaire oefening is en we gedurende een dag helemaal niet mogen vliegen.

Voorbeeld: Deze is actueel voor ons vliegveld in Uddel en geldt op donderdag 17 februari. Er zijn dan militaire laagvliegoefeningen te verwachten van 15:00 uur tot 21:30 uur. Klik op deze link en klik door voor gedetailleerde informatie.    

Op de Site van de KNVvL worden actuele beschikkingen genoteerd:

Die zijn afgeleid van Notams.  https://www.knvvl.nl/evenementen/beschikkingen
Goed om er eens op te kijken en ook op documenten door te klikken. Als er een mededeling staat, die je herkent voor jouw gebied, kun je daar op doorklikken.

Hier vind je de Notams betreffende – bijvoorbeeld -het vliegveld Teuge
https://metar-taf.com/nl/notam/EHTE

En een aantal die te maken hebben met het lesvliegen (echte luchtvaart)  
https://www.vliegles.nl/notams

Praktisch gebruik:
Het belangrijk om je bewust te zijn dat Notams bestaan, maar zeker ook van een belangrijke basisregel: Bemand luchtverkeer gaat altijd voor onbemand lucht verkeer. Dat betekent dat als er een bemand luchtvaartuig het modelvliegveld binnen ons vlieggebied nadert, dan zet je als modelvlieger meteen de landing in. Het kan immers zijn dat er zonder dat je het weet een Notam geldt, of dat er een calamiteit is.