Wat is EdgeTX, een kleine introductie.

EdgeTX is geen zender, het is de software die je op een daarvoor geschikte zender zet. Vergelijk het met een computer (een zender is een microprocessor gestuurd apparaat, net als een pc), daar kun je Windows opzetten maar ook Linux of heel veel andere Operating Systemen. Ook voor de zender bestaan er meerdere systemen en daarvan is verreweg EdgeTX het bekendste.

Het eerste misverstand wat ik graag wil bespreken is dat EdgeTX  (wat dus de software is om de zender te besturen) niet de ontvanger bestuurd. Voor de meeste mensen een vreemd concept, voor de meeste mensen is de zender een ding waar je wat op doet (schakelaars omzet of joystick bewegen) en dat wordt dan naar de ontvanger gestuurd en die doet wat van hem wordt verlangt.
Dat lijkt misschien zo maar technisch gezien werkt het anders.

Elke zender van elk merk (Futaba, Spektrum, noem maar op) kun je technisch zien als twee delen. Je hebt een deel wat de software is voor de besturing, die dus de signalen van de joystick interpreteert en de instellingen van bijvoorbeeld expo of je flaps verwerkt.
Dat deel is het deel van EdgeTX, dat is wat EdgeTX doet.
Verder zit er in elke zender software (en natuurlijk ook hardware) die het daadwerkelijke zender gedeelte bestuurt, Die dus zorgt dat de zender de juiste kanalen heeft, het juiste outputvermogen en de juiste manier van frequentiehopping doet (dit gaat iets te ver om dat nu te beschrijven). Dit gedeelte doet EdgeTX niet.


In zenders van bekende merken zoals bijvoorbeeld Futaba of Spektrum merk je niet dat dit twee verschillende stukken software en hardware zijn omdat dit allemaal door de fabrikant in een keer wordt ingesteld en geupdate indien nodig. De fabrikant heeft dus complete controle over het systeem, het is immers wat de fabrikant heeft bedacht, ontworpen en gebouwd en die weet exact wat erin zit aan hardware en wat mogelijkheden en vooral onmogelijkheden zijn.


EdgeTX heeft dat niet, Edgetx heeft geen idee welk zendgedeelte in je zender zit (zij maken de hardware immers niet) en ook niet wat jij ermee wilt doen. EdgeTX levert aan het zendgedeelte een gestandaardiseerd signaal af en hoe het zendgedeelte verder werkt , daarvan heeft EdgeTX geen idee.

Grofweg bestaan er op dit moment twee zendsystemen die EdgeTX kan aansturen. Als je nu een zender koopt die geschikt is voor EdgeTX moet je hier een keuze in maken (maar je kan later vaak een module kopen dat je ook het andere systeem kunt gaan gebruiken, of beide door elkaar).

1. Het eerste is een multiprotocol systeem. Daarmee kun je tientallen ontvangers van verschillende merken aansturen. Je kunt dan bijvoorbeeld ontvangers van Spektrum of Flysky of Futaba gebruiken, ook door elkaar. De zender kent (bijna) alle protocollen om met al deze verschillende merken ontvangers te kunnen communiceren. Ook een helikopter met een vaag chinees zendertje en ontvangertje zit vaak in het systeem zodat je die ook met je eigen zender kunt besturen.
Niet alles zit erin, niet alle ontvangers werken hiermee, maar wel heel veel en vooral van de bekende merken. Telemetrie werkt ook indien de ontvangers daarvoor geschikt zijn.

Je ziet vaak dat mensen die willen overstappen van een zender van een bepaalde fabrikant (bijvoorbeeld Spektrum) dit kiezen omdat ze dan niet nieuwe ontvangers hoeven te kopen, ze hebben dan al diverse rc modellen die ze zonder iets nieuws te kopen kunnen gaan vliegen.


2. ELRS. Het ELRS systeem is snel in opkomst. De ontvangers zijn goedkoop, klein, licht, geschikt voor drones en vliegtuigen, hebben telemetrie. Het bereik is ongeëvenaard. 
De voordelen boven bestaande systemen  zoals bijvoorbeeld een Spektrum, Flysky en anderen zijn legio. Je ziet dan ook dat er eigen geen serieuze dronevlieger die aan wedstrijden mee doet meer is die een ander systeem heeft dan ELRS en ook steeds meer RC auto’s, vliegtuigen en noem maar op gaan hierop over. ELRS is ook Open Source en mede daardoor ook goedkoper dan bestaande systemen. Er zijn meerdere fabrikanten die ontvangers produceren voor ELRS.

EdgeTX is dus niks anders dan software die je op een daarvoor geschikte zender zet.
Deze software is gratis en Open Source , wat betekent dat het wordt ontwikkeld door een grote gemeenschap van mensen die het leuk vinden om dit te ontwikkelen. Het is niet van een bedrijf en het schrijven en onderhouden van de software gebeurd door vrijwilligers. En dat gebeurd al jaren.
Het Open Source systeem heeft voordelen maar ook nadelen.


Om met de nadelen te beginnen, als je een probleem hebt is er geen bedrijf waar je iets kunt claimen. Er is geen garantiesysteem en er is geen helpdesk. Niemand is er verantwoordelijk voor.
Een ander nadeel is dat er bij veel Open Source projecten nogal problemen zijn met de kwaliteit van de geschreven software. Bij EdgeTX (en ELRS) is dat gelukkig niet het geval, er is een uitgebreide test periode voor de software wordt vrijgegeven.
Voordelen zijn er ook, het is gratis en er is misschien geen helpdesk maar er zijn wel duizenden mensen die het gebruiken en die je altijd willen helpen als je ergens niet uitkomt. Dat gaat via forums of je kijkt op YouTube, daar staan duizenden (letterlijk duizenden) filmpjes op van EdgeTX en zijn voorganger OpenTX (Wat op OpenTX van toepassing is is voor 98% van toepassing op EdgeTX) die elk probleem wat je maar bedenkt laat zien met een oplossing.
Een ander voordeel is dat als jij een specifieke wens hebt of specifiek probleem, je dit bij de ontwikkelaars kunt neerleggen en indien zij dit ook ervaren, zij hiervoor de software kunnen gaan aanpassen. Dat is bij bedrijven zoals Spectrum of Futaba eigenlijk onmogelijk.


En wat ik persoonlijk een heel groot voordeel vind van EdgeTX is dat er een simulator van bestaat, genaamd Companion. Je maakt de instellingen op je model zoals jij denkt dat zou moeten en op de computer kun je deze instellingen testen via Companion en kijken of de instellingen doen wat jij had gedacht dat ze zouden doen.

De vraag die ook altijd komt is, als EdgeTX software is en geen zender (met zender bedoelt men de hardware, het fysieke ding) hoe kom ik dan aan een zender?
Er is een scala aan fabrikanten die zenders maakt die speciaal voor EdgeTX zijn ontwikkeld.
De meest bekende fabrikant is wel Radiomaster maar er zijn meerdere, Flysky, iFlight, BetaFPV en Jumper zijn wel de andere bekende namen.
Deze brengen een aantal modellen uit en in verschillende prijsclasses, vanaf 50 Euro (Voor een complete zender!) tot aan 300-500 Euro voor een model met een kleurenscherm en touchscreen.

Uit bovenstaande komt hopelijk naar voren dat EdgeTX een stuk software is wat onafhankelijk is en op eigen manier de besturing realiseert. Het grote voordeel van EdgeTX is ook gelijk het grote nadeel, je kunt alles, maar dan ook alles instellen en aanpassen.  Veel meer dan op alle andere bekende merken en systemen. Dat maakt het ontzettend krachtig maar ook gelijk ontzettend ingewikkeld als je alles zelf wilt instellen. Zeker in het begin zou ik je dan ook willen aanraden, hou het simpel, begin met eenvoudige instellingen en dan als je je er wat meer comfortabel mee voelt en je hebt de behoefte om de diepte in te gaan, ga er dan voor want qua instellingen is er bijna geen limiet in de mogelijkheden!

De EdgeTX  software kun je downloaden op de website van EdgeTX en er zijn met grote regelmaat nieuwe versies op te vinden die je eenvoudig op je zender kunt zetten.
Alle instellingen die je hebt gemaakt blijven doorgaans bewaard, in al die jaren dat ik het gebruik heb ik nog nooit gehad dat ik instellingen kwijt ben geraakt. Bovendien kun je ze op de computer opslaan als een los bestand zodat je ze altijd weer terug kunt zetten.



Tot slot, ben je geïnteresseerd, kijk dan eens op YouTube. Daar staan duizenden video’s over EdgeTX. Ook op mijn kanaal (Wim Snor) kun je een paar Nederlandstalige video’s hierover vinden en het ligt in mijn bedoeling dit verder uit te breiden in de loop der tijd.

Wim Knevel

Disclaimer.

Alles wat ik publiceer is gebaseerd op mijn mening en mijn ideeën.
Deze hoeven natuurlijk niet per definitie juist te zijn.
Mijn doel is zodanig informatie te publiceren dat het voor een publiek , wat niet deskundig hoeft te zijn, interessant en begrijpelijk blijft. Het gevolg hiervan is dan niet alles correct is weergegeven wat ik publiceer, soms zijn er omwille van het algemeen begrip bepaalde zaken vereenvoudigd of zelfs onjuist worden weergeven. De essentie is wel correct, om daar te komen worden sommige zaken versimpeld (en daardoor soms onjuist) weergegeven.