Scorpio Impala zwever van rond 1970

Het allereerste bouwproject ooit, van Alex en Robin Janssen was het bouwen van een werpzwever. Sjef Salemans hielp hen om de eerste beginselen van het bouwen en het vliegen eigen te maken. Gekozen werd voor de Impala werpzwever, die vrijwel geheel uit balsa is opgebouwd. Het bouwen is niet moeilijk, maar het vereist wel enige zorgvuldigheid om een dergelijk kistje zo ‘recht’ te bouwen dat die goed vliegt. De vleugel is bekleed met papier en afgewerkt met spanlak. Onlangs vond Alex de restanten van zijn Impala werpzwever terug en dat is aanleiding voor dit artikel.

Het starten gebeurt door de zwever aan de haak met een 50 meter lange perlondraad omhoog te brengen. Bij veel wind minder hard lopen en bij weinig wind harder lopen. Kwestie van daar ervaring in krijgen.

Als de zwever hoog genoeg is, gaat hij doordat het rudder in een klein hoekje staat mooie rondjes vliegen. Hij kan ook thermiek krijgen en hoger/lager gaan vliegen.

De timer, die – als voorbeeld – op 6 minuten staat, loopt af. Het elastiek dat via een nylon draadje verbonden is met een mechanische timer trekt het hoogteroer in een hoek van 45 graden. De zwever landt dan meteen en vrijwel rechtstandig.

Wat een mooie techniek.

De vleugels met vliegerpapier bespannen
De eerste eigenaren
Helemaal van mooi hout
De trekhaak voor het perlon koord
De timer met oogje
Achterzijde waaraan rudder en elevator zit. Het oogje is ook nog te zien
Een stuk van de bouwtekening

Het kan niet uitblijven dat we binnekort een filmpje te zien krijgen waarin Alex zijn Impala zwever gaat herbouwen en ermee gaat vliegen. Alex veel plezier aan het bouwen en het herbeleven van dit jeugdsentiment.