Dutch Od Warden en VMVC-Aerodynamic en KNVvL hebben het Vintage vliegen 2022 op zich genomen.

11 September 2022 . Op het prachtige terrein in Dalfsen werd de op 10 september , vanwege het slechte weer, afgelaste Vintage dag, onder een strak blauwe hemel toch nog gehouden.

Overzicht vliegterrein

Als we kijken naar Vintage of Classic model…( vintage = ~tot 1970 en Classic = ~van de seventies), dan moet daar de bijbehorende leeftijd van de vlieger ook aan aangepast zijn.

En inderdaad, het aantal gepensioneerden was ruim aanwezig. Het enthousiasme en de gedrevenheid om een prachtige vlucht te laten zien, was er niet minder om. De geur van ether, wonderolie en petroleum was alom aanwezig.

De meeste aanwezige vliegers vliegen dan ook al jaren van jongsaf aan.

De zenders van een eeuw geleden deden het nog prima. De vliegers zijn daar mee opgegroeid en vonden het heel normaal om dit soort

matriaal te gebruiken.

Het is natuurlijk wel zo, dat in elke auto gewoon een moderne zender ligt. Bij ander clubs en niet op vintage dagen wordt er gewoon gevlogen met modern materieel.

In de middag werd er nog een lijnbesturing demo gegeven.

Prachtig apparaat met een prachtig geluid!! 2,5 cc Weber motor, gevoed met wonderolie, ether en petroleum. Heerlijk .

Ook de EBENEZER wedstrijd was weer zo’n wonder van een wedstrijd. Probeer met zo goedkope middelen een vliegtuig te laten vliegen, zo lang mogelijk en zo mooi mogelijk te laten vliegen. Een van

de deelnemers had een klein vliegtuig met Weber motor en met een afslag van enkele tientallen seconden. Het vliegtuig ging in een mooi rondje naar boven, maar de afslag werkte niet. Ging dus steeds hoger

tot in de wolken en dreef daarna met de wind mee. Hebben we nooit meer gezien. Hij deed het prachtig.

Prijsuitreiking van de Ebenezerwedstrijd

Wat een pracht werd daar ten toon gesteld. Ook het veld was prachtig ingedeeld in de pits en het vlieggedeelte en onder de bezielende leiding van de “Hesjes met gele streep”

werd alles in goede banen geleid. De zeker 30 deelnemers waren zeer enthousiast over het veld en de prachtige gelegenheid om met hun spullen te vliegen, maar ook om er over te vertellen en te  showen. Hierbij wat van die bijzonder “old School” zenders.

Er werd heerlijk gevlogen. Een”klein”  wind heeft zeker geholpen om deze dag tot een onvergetelijke dag te maken, die  zeker overgedaan moet worden. En niet onvermeld moet natuurlijk ook nog worden het kleine vliegtuigje (10 gram? ) met een elastiek opgespannen en laten vliegen. Echt mooi.

En vloog geweldig.

Mannen geweldig. Nog een paar laatste beeldjes: